Legenden om Tamlin

I bok 33 Nattens demon, får man lära känna Tamlin. Här är en legend om hans namne.

 

Tamlin var en ung man av alvfolket som höll till i en skog i Skottland. Tamlin tog jungfrudomen av unga flickor som kom dit. Janet, dotter till earlen av Dunbar, som bodde på ett slott i närheten hade förbjudits av sin far att någonsin sätta sin fot i skogen. Men Janet var nyfiken och en dag gick hon dit och bröt en röd ros från dess buske och kallade på så sätt till sig Tamlin. Det gick med Janet som med alla flickor före henne och det dröjde inte länge förrän hennes far förstod hur det var fatt. Earlen ville genast gifta bort henne med en man som var berädd att bortse från hennes lilla snesteg.

Janet begav sig på nytt ut i skogen och bröt på nytt en ros för att få Tamlin att uppenbara sig, och när han så gjorde berättade hon allt. Tamlin berättade i sin tur att han var son till earlen av Morey och att han hade blivit bortrövad av älvorna när han varit nio år och att han nu var älvdrottningens älskare men ville vända tillbaka till människorna.

Det var allhelgonaafton, en stor festdag för älvorna, och Tamlin gav Janet instruktioner och sa att hon kunde rädda honom om hon bara inte lät sig förskräckas.
Janet gömde sig som Tamlin sagt vid en korsväg tills kvällen kom. Då hörde hon klockor pingla och älvorna kom ridande med sin drottning i spetsen och efter henne red Tamlin. Janet kastade sig fram och drog ner honom från hästen och höll honom hårt i sina armar. Älvdrottningen blev rasande och i Janets famn förvanlades Tamlin i tur och ordnign till en orm, en groda, ett fång brinnande hö, en glödgad järnstång, ett lejon och en svan. Då vred Janet halsen av svanen för att få stopp på förvandlingarna. Tamlin låg naken, men levande i hennes armar, och för att skyla honom svepte hon sin kappa kring honom. Vred tog älvdrottningen avsked av Tamlin innan hon och hennes följe red vidare.
Tamlin och Janet återvände till hennes hem där hon i sinom tid födde en gosse som växte upp till en stor hjälte som ledde skottarna till mången seger.

 

 

(FanArt Tamlin och Vanja)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback