25. Tornet i fjärran

Texten på baksidan av boken:

Från hon var fyra år, hade Fransiska blivit uppfostrad hos sin styvfar, den kalle och hårde Kornel Sack.

Hon var som i ett fängelse, och en dag orkar hon inte mer. Hon rymmer mot friheten och det lockande tornet i fjärran. Men skogen hon måste igenom är mörk och skrämmande, och så faller hon! Då hon vaknar, ser hon in i ett par mörka, vackra ögon...

 
 
 
 
 
Norska Tårnet i det fjerne
 

Polska Wieża nadziei
 
 
Danska Tårnet i det fjerne
 
 
Finska Torni kaukaisuudessa
 
 
Andra ord om boken:
 
En annan bok som gjorde stort intryck på mig hette "Tornet i fjärran". Det var inte en mysrysare, jag tror den var i en serie som hette Rosenserien. Den handlade om en flicka, som bodde hos en extremt elak styvfar. Varje dag tittade hon ut mot ett torn långt bort vid horisonten. Det fanns upplysta fönster i tornet och hon fantiserade om att där bodde underbara människor, och om hon bara kom dit skulle allt bli bra. Så en dag rymmer hon, för att hon vill ta sig till tornet i fjärran...
 
---------------------------------------------------------------
 
I romanen "Tornet i fjärran" flyr Fransiska ut ur styvfaderns fångenskap och förtryck och hittas medvetslös i skogen av Sergei och Miro, som tar sig ann den utsvultna och livrädda flickan.
 
---------------------------------------------------------------
 
Den här boken utspelar sig i, tja, Österike-Ungern? Huvudpersonen Fransiska växer upp som en hunsad tjänsteflicka i sin styvfars hus och minns inget annat liv. Egentligen är det Fransiskas hus. Hon kommer att få ut ett enormt arv efter sina föräldrar när hon blir 21, men hennes styvfar har bestämt sig för att när den dagen kommer ska Fransiska vara så viljelös att han enkelt kan lura henne på rikedomarna. Vad han inte hade räknat med var att Fransiska skulle lyckas fly. Om hon inte lever och har det bra på sin 21-årsdag kommer hela arvet tillfalla staten (Fransiskas mor insåg nämligen att hennes nye man inte var så bra innan hon skrev sitt testamente), och därför är det viktigt att hitta henne.

Fransiska har blivit upphittad av de ökända bröderna Rodan, som sysslar med flyktingsmuggling och liknande. Den äldre brodern, Sergei, vill lämna tillbaka henne och inkassera belöningen, men den yngre, Miro, som fortfarande är i tonåren, vill att de ska ta hand om henne. När de får höra fler rykten om Fransiskas bakgrund bestämmer de sig dock för att hålla henne gömd och skydda henne. Men det är inte så lätt för dem att ta hand om en ung flicka, och dessutom är Fransiska oförklarligt rädd för Sergei. Och det är svårt att hålla henne hemlig. Hon måste ju få träffa folk också.

Invecklat. Inte konstigt att man aldrig kommer ihåg några detaljer om följetongerna. I den här kommer jag mest ihåg detaljen att det finns en inte särskilt trevlig karaktär som heter Marika. Hehe.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback