27. Nyckeln

Texten på baksidan av boken:

Nyckeln Katja råkade höra ett samtal hon först trodde var en episod ur en teaterpjäs på radion. Senare insåg hon att det var hennes chef som talade med någon om att mörda flygaren Jonas Callenberg...
 
 
 
 
 
 
Danska Nøglen
 
 
 Norska Nøkkelen
 
 
Finska Avain
 
Polska Klucz do szczęścia
 
Andra ord om boken:
 
Katja lyssnar lätt road till radioskådespelet som hörs från chefens kontor. Men snart börjar hon undra. Kan det vara ett riktigt samtal hon lyssnar till? Planerar hennes chef verkligen att mörda sin private pilot Jonas Callenberg?
Jonas hör visserligen till den kategori män som Katja nedsättande kallar "gorillor", men att dö har han väl ändå inte förtjänat. Katja försöker varna honom, men han skrattar bara åt henne. Efter att ha undkommit ett överfall ser han dock desto allvarligare på saken. Han tvingas gömma sig hos Katja, som ser med oro på händelseutvecklingen. Hennes känslor för Jonas börjar utvecklas till något mer än vänskap och hon är inte beredd att rasera det skyddande skal som hon med möda byggt upp.
 
----------------------------------------------------------------------
 
Det som får "Nyckeln" att vara lite annorlunda är att huvudpersonen, Katja, är perfekt på en välsminkat och dyrt klätt sätt. Om hjältinnorna är vackra brukar de annars vara det på ett omedvetet sätt, eller så är de lite småfula och klumpiga (fast egentligen naturligt vackra, när de får lite självförtroende). Men Katja har i stället ett högst genomsnittligt utseende, som hon vet att förhöja med sin hållning, sin klädsel och sitt smink. Vidare har hon en smakfullt inredd lägenhet, en manlig vän som är trevlig och har ett bra jobb, och framtidsplaner. Dessa arbetar hon metodiskt för att genpomföra. Hennes nuvarande kontorsanställning är ju bara för att finansiera teckningskursen hon går på om kvällarna.

Om det är nåt Katja inte tycker om så är det oborstade män av "gorillatypen" (som hon säger). Men när hon får nys om sin chefs skumma planer att mörda Jonas Callenberg så måste hon ju nästan ingripa, även om Jonas är en typisk gorilla. Tycke uppstår förstås, men det finns en hel rad hinder. Mest akut är ju att någon hela tiden försöker mörda Jonas. Varför det förresten? Och nu när Katja har setts tillsammans med Jonas är hon också i fara.

Men förutom detta så är det så att Katja absolut inte kan visa känslor. Hmm, kan detta ha med hennes perfektionism att göra? och vad kan Jonas göra åt det?
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback