28. Kungabrevet

Texten på baksidan av boken:
 
Utan skrupler var bröderna von Flanck ute efter ett gåvobrev som kungen sänt till Lydia Stake och hennes anhöriga. Unge Berend Grim vill hjälpa Lydia, och försöker få brevet över till Skåne.
På vägen blir han överfallen, men räddas av den vackra Caroline, som blir kallad Fille-Line. Och just Fille-Line visar sig bli en viktig bricka i det farliga spelet...
 
 
 
'
Norska Kongens brev
 
 
Polska Królewski list
 
Finska Kuninkaan kirje
 
 

Andra ord om boken:
 
Line, Tras-Lisa kallad, bor i ett ruckel i Köpenhamns hamnkvarter. Hennes far som var tunnbindare är död, men hennes syskon binder fortfarande tunnor som Line försöker sälja i staden. Det går inte bra. Syskonen klarar inte av att binda riktigt bra tunnor och Line är usel på att tala för varan. Dessutom blöder Lines hjärta för de som är ännu fattigare och hon skänker ofta bort de få slantar hon förtjänar. När hon har lämnat den lilla förtjänsten till syskonen måste hon själv leva på svältgränsen.

Men Lines liv förändras när hon räddar Berend Grim från ett överfall. Som tack vill han hjälpa Line och hennes syskon, men samtidigt dras Line in i en strid om ett gods där motståndarna inte drar sig ens för mord.


-----------------------------------------------------------------

Berend Grim har lovat en äldre dam han är god vän med att ta ett brev från gamle kungen och få den nye kungen att bekräfta dess äkthet. Det ger familjen Stake rätt till slottet Flanckshof, som har tagits över av de båda bröderna Flanck, ett par halvkriminella officerare. Vad de än anser så har deras gren av ätten förlorat slottet. Det är Lydia Stake och hennes dotterson som är de rätta ägarna, men just nu bor de i en säkrare del av Danmark. Jylland, där slottet ligger, är fullt av plundrande soldater.

Bröderna von Flanck har dock inte tänkt att Berend Grim ska lyckas med sitt uppdrag. Men de misslyckas med att ta brevet från honom eftersom en fattig tunnbindardotter räddar honom i sista stund. Line kallas mest för dumma Line eller Tras-Lisa, men hon är vänlig och modig. Berend Grim hjälper henne ur den värsta fattigsdomen som tack, men han förstår inte att hon har förälskat sig i honom. Och även om hon inte är klädd i trasor längre, och trots att hon har fått hjälp med affärsrörelsen så att den inte längre går med förlust, så är det en enorm social skillnad mellan de båda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback