Tessa

Detta är ytterligare en av de böcker som skrevs tidigt av Margit men som sedan försvann för att återfinnas först många år senare. Precis som i det andra fallet med Drömmen om en vän har Margit använt en del av den försvunna historien i en ny bok Nattens alla ljud eller Elva dagar i snö som den ibland heter. 
 
 
Texten på baksidan av boken:
 
Tessa var en aktiv flicka med en livlig fantasi - så livlig att många tyckte hon var pest och pina. Därför var det inte många som trodde henne när hon berättade att tjuvar tänkte göra inbrott hos en känd familj under natten.

Men polismannen Rikard Mohr tog Tessas upplysningar på allvar - och snart skulle det visa sig att hon inte överdrivit denna gången.
 
 
 
 
 
 
 
 
Andra ord om boken:
 
Jag är osäker på när Tessa egentligen skrevs, men jag gissar på 60-talet. Här har man försökt få den att verka som en 90-talsbok genom att nämna en cd-spelare (där det antagligen har stått "skivspelare" eller något liknande från början), men det känns bara fel. Allting annat i boken skvallrar om att den är ett par decennier äldre. Visserligen är det samma sak med Margits nyare böcker också. Även om de både är skrivna och utspelar sig under de senaste åren så känns personernas attityder och deras allt annat än otvungna hanterade av teknik som hämtad från 60-talet. På 2000-talet är det ändå ganska ovanligt med för övrigt intelligenta ungdomar som inte för sitt liv klarar av att jobba med en dator, och även med flickor som ångrar att de har haft en eller två pojkvänner innan de träffade "den rätte".

Tessa Lid är en originell flicka. Hon är intelligent, barnsligt uppriktig, fantasifull och impulsiv. Hon är alla lärares skräck, men inte för att hon är bråkig eller uppkäftig, utan för att hennes frågor sätter dem på pottkanten flera gånger per lektion. I stället för att bara acceptera att saker och ting är som de är, som de konventionella människorna i det lilla samhället är vana att göra, så vill hon alltid veta varför. Hennes föräldrar försummar henne omedvetet. De är ofta borta på arbetsresor och konferenser och tror att de ger Tessa allt, men de förstår inte att hon helst av allt vill ha dem hemma. På grund av en felringning får Tessa nys om ett planerat inbrott i området, men när hon ringer polisen verkar de inte riktigt ta henne på allvar. Hon bestämmer sig för att bege sig till den blivande brottsplatsen själv för att förvarna en skolkamrat, en lätt handikappad pojke, som ska vara ensam hemma den här kvällen.

Polismannen Rikard Mohr känner till Tessa, och inser att vare sig Tessas historia är sann eller inte så tror hon på den. Hon kan ha missuppfattat, men hon ljuger inte. Han beger sig dit, och lär känna den märkliga Tessa. ja, och så är det ju en deckarhistoria, med inbrottet och allt.
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback