Silje Arngrimsdotter

Silje föds 1564, hennes far är smed och hon är uppvuxen med sin familj i en stad där fadern jobbar. När pesten tar hela hennes familj ifrån henne blir hon utslängd från huset där familjen bor. Hon är bara 16 år när hon måste klara sig på egenhand i ett pestdrabbat Norge.

Hon söker sig från stad till stad. Silje är precis på väg ut ur en när hon ser en liten flicka hjälplöst gråta över sin döde mor. Silje är bara sexton år gammal, men hon tycker likväl synd om den lilla flickan, och får henne att förstå att hennes mor är död. Hon tar hand om henne, och tar henne med sig ut ur staden och bort genom skogen mot vidare äventyr. När de är på väg genom skogen så hör den lilla flickan barnagråt, och de följer ljudet till ett litet nyfött barn som satts ut att dö i skogen. Silje tar också detta barn till sig, och sexton år gammal är Silje ansvarig för två barn, en nyfödd pojke och en flicka i treårsåldern. Vidare fortsätter deras färd, för att sluta med att Silje möter en mystisk man, Tengel.

Silje blir förälskad i Tengel och han i henne. Tillsist blir de ett par och lyckligt gifta. De får två barn ihop Liv och Are. Dessutom fortsätter Silje att ta hand om Sol och Dag som hon hittat och hjälpt. Silje är alltså 16 år när hon börjar ta hand om Sol och Dag. Som 19 åring föder hon sitt första egna barn. En födsel som nästan kostar Silje livet då den blir så svår. Vid 22 års ålder får hon sitt sista barn nu har hon fyra barn att ta hand om, på 7, 5, 2 år och en nyfödd.

Silje får slita hårt i sin ungdom. Det är svårt att leva i isfolketsdal och barnen blir kämpigt för Silje som inte alls har en husmors talang i kroppen.

Ist har Silje en konstnärlig talang, hon får bland annat måla i en kyrka ihop med Benedikte målaren. Senare i livet när familjen kommit till rätta på Lindallen och hon slipper en del med hushållet så målar Silje bland annat porträtt och tapeter. Hon skapar sig till o med ett namn Mäster Arngrim och säljer handmålade tapeter.

Silje dör 1621, 57år gamal. Hon har drabbats av cancer i benen och har svårt att gå. Tengel kan inte längre lindra hennes smärtor och utan Siljes vetskap ger han henne en brygd med ett gift i. Han tar även själv av giftet och de somnar in tillsammans.

Eftersom Silje inte är en drabbad och bara en "vanlig" människa förvinner hon ut ur serien som hon deltagit i de första 4 böckerna. Men hon räknas ändå som en sorts stammoder för Isfolket eftersom det är ifrån henne och Tengel den gode som släktens kamp mot det onda vekrligen startar.

Hon beskrivs oftast som godhjärtad och med en vilja att hjälpa. Hon är en drömare med livlig fantasi men samtidigt en realist som kan se verkligheten där andra finner skrock. Modig är hon. Hon trottsar allt för sann kärlek.

(FanArt Silje med barnen Dag och Liv)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback