Kiaras Saga - Skytsånden

Den 15 september släpps första delen i Kiaras saga i Norge. Skytsånden. De får andra omslag än den svenska.
 
 

I riddarnas spår

I riddarnas spår är en fristående faktabok till serien De svarta riddarna. Boken beskriver hur det går till när Sandemo skriver en serie, men framförallt berättas det om hennes liv. Boken skrevs samtdigt som hon skrev serien De svarta Riddarna på semester i Spanien. Margit hade rest dit efter sin makes död samma år och tanken var inte alls att skriva några nya böcker, men de blev som terapi för henne. 
 
 
Antal sidor: 144
Utg.datum: 2003-10-01
Förlag: Boknöje
Dimensioner: 183 x 134 x 16 mm
Vikt: 300 g
ISBN: 9789177130260
 
 

Tula Backe av Isfolket

Tula Backe av Isfolket
 

Kyrkomålningen

Det sägs att det var en bild av en kyrkmålning i en söndagsbilaga från 1980 som inspirerade Margit till att börja skriva Sagan om isfolket. Margit skall ha glömt vart kyrkan låg, men ryktet säger att det är en småländsk kyrka. 

 

Kyrkomålningen föreställde en kvinna som kärnar smör med en djävul bakom sig. Ett motiv som är vanligt förekommande i senmedeltida målningar. Ofta placerade i vapenhuset, ibland i en bildserie där kvinnan sedan rids av djävulen. Motivet grundar sig i den tro på att kvinnan försvurit sig till djävulen för att komma åt grannens mjölk. Ett tjuvmjölkande väsen, kallad mjölkhare, bjära, puke eller dylikt var utsänt att stjäla mjölk från grannens kor. 

 

Det är detta motiv som Silje sen målar i kyrkan när Benedikt målare ber henne hjälpa honom att smycka kyrkan. Silje fortsätter vara konstnärligt lagd och gör senare i serien handmålade tapeter under namnet Mäster Arngrim. 

 

En tanke som slog mig när jag sökte kyrkomålningar är att det kom upp ett namn på en mäster Amund. Kan det vara så att den artikel som Margit läste handlade om målningarna i Södra Råda kyrka. Det kan högst troligt ha funnits en sådan målning i denna kyrka då den bland annat var känd för sina många målningar. Tyvärr brann kyrka ner till grunden 2001 då en pyroman tände på. Ihop med dessa målningar nämns alltså mäster Amund. Det är ju inte allt för olikt mäster Arngrim. Det kan ju undermedvetet varit så att Margit mindes detta när hon kom på Siljes efternamn Arngrimsdotter och senare lät henne bli Mäster Arngrim.

 

Här nedan följer lite olika kyrkmålningar. Vissa har jag hittat vilken kyrka de återfinns i och vissa är okända, jag har skrivit under vart bild. Någon av dessa skulle kunna vara den bild som Margit sett. Om inte annat får man iaf en bra uppfattning om hur de medeltida bilderna ofta såg ut i kyrkorna.

Okänd kyrka
 
Okänd kyrka
 
Okänd Kyrka
 
Danemoras kyrka
 
Danemoras kyrka
 
Edebo Kyrka
 
Kyrka Okänd
 
Tegelsmora kyrka
 
Morkarla Kyrka
 

Ny Engelsk översättning

 
Sagan om Isfolket började ges ut på Engelska 2008. Det hans med att släppas 6 böcker innan produktionen stannade av. Det kom in mycket klagomål på översättningen där hängivna fans inte tyckte att språket återgav den sanna Sandemokänslan. Produktionen stannade av och inga mer böcker släpptes till många fans förtvivlan. 
 
Nu har man dock börjat igen. Man har dessutom gjort om de tidigare översättningarna och släppt dem på nytt. Nu med förnyad inlevelse i texten. Man kan i nuläget få tag på bok 1-9 via amazon.
 
 
1. Spellbound
2. Witch-Hunt
3. The Stepdaughter
4. The Successor
5. Friendship
6. Evil Legacy
7. Nemesis
8. Under Suspicion
9. Without Roots
 

Vad handlar Blåljus om?

Blåljus är en av Margit kortare serier. Den är "bara" 6 böcker lång och kom 2004. Till skillnad från många av Margits böcker så utspelar sig denna i nutid.
Serien handlar om några ambulansförare och personalen på en AMK-central (står för Akut Medicinsk Kommunikationscentral, de som dirigerar ambulanserna) i Norge. 
Till skillnad från många andra Sandemo böcker så innehåller denna serien inget övernaturligt och utspelar sig i en mer modern miljö.