Kyrkomålningen

Det sägs att det var en bild av en kyrkmålning i en söndagsbilaga från 1980 som inspirerade Margit till att börja skriva Sagan om isfolket. Margit skall ha glömt vart kyrkan låg, men ryktet säger att det är en småländsk kyrka. 

 

Kyrkomålningen föreställde en kvinna som kärnar smör med en djävul bakom sig. Ett motiv som är vanligt förekommande i senmedeltida målningar. Ofta placerade i vapenhuset, ibland i en bildserie där kvinnan sedan rids av djävulen. Motivet grundar sig i den tro på att kvinnan försvurit sig till djävulen för att komma åt grannens mjölk. Ett tjuvmjölkande väsen, kallad mjölkhare, bjära, puke eller dylikt var utsänt att stjäla mjölk från grannens kor. 

 

Det är detta motiv som Silje sen målar i kyrkan när Benedikt målare ber henne hjälpa honom att smycka kyrkan. Silje fortsätter vara konstnärligt lagd och gör senare i serien handmålade tapeter under namnet Mäster Arngrim. 

 

En tanke som slog mig när jag sökte kyrkomålningar är att det kom upp ett namn på en mäster Amund. Kan det vara så att den artikel som Margit läste handlade om målningarna i Södra Råda kyrka. Det kan högst troligt ha funnits en sådan målning i denna kyrka då den bland annat var känd för sina många målningar. Tyvärr brann kyrka ner till grunden 2001 då en pyroman tände på. Ihop med dessa målningar nämns alltså mäster Amund. Det är ju inte allt för olikt mäster Arngrim. Det kan ju undermedvetet varit så att Margit mindes detta när hon kom på Siljes efternamn Arngrimsdotter och senare lät henne bli Mäster Arngrim.

 

Här nedan följer lite olika kyrkmålningar. Vissa har jag hittat vilken kyrka de återfinns i och vissa är okända, jag har skrivit under vart bild. Någon av dessa skulle kunna vara den bild som Margit sett. Om inte annat får man iaf en bra uppfattning om hur de medeltida bilderna ofta såg ut i kyrkorna.

Okänd kyrka
 
Okänd kyrka
 
Okänd Kyrka
 
Danemoras kyrka
 
Danemoras kyrka
 
Edebo Kyrka
 
Kyrka Okänd
 
Tegelsmora kyrka
 
Morkarla Kyrka
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback