Tengel den gode av Isfolket

Tengel den gode av Isfolket föddes i Isfolkets dal 1548. Man får följa hans liv i de 4 första böckerna i Isfolket. Sedan finns han med genom hela serien som ande. Han var en av de drabbade i ätten, men han vänder sig mot det onda och blir ist god. Detta efter en händelse i dalen. Det är svält och Tengel dödar nästan en pojke för några frusna lingon. När pojken ist erbjuder sig att dela dem får det Tengel på andra tankebanor än de onda. Tengel ägnar hela sitt liv åt att kämpa med det onda arvet. Han lyckas så bra att han ändrar på förbanelsen som vilar över släkten. Nu finns det även en möjlighet att det är en utvald ist för en drabbad som föds. En utvald som liksom Tengel kämpar mot det onda arvet.

Tengel har båda dåliga och bra sidor, han får raseriutbrott, kan vara lite taskig, fattar vissa felbeslut, kan vara lite spydig. Särskillt i början när han träffar Silje visar han upp en ganska labil person men gör så gott han kan och är en bra make och familjefar. Han är lite bister och barsk, men rättvis. Hård mot de hårda, snäll mot de snälla.

Tengel var hårt drabbad av det onda arvet, både till utseendet och krafterna. En del av de drabbade föddes med ett demoniskt utseende och deformerade skulderblad som dödade modern vid födseln. Detta gjorde också Tengel. Han döptes till Tengel efter den onde förfadern av just denna anledningen. Han fick leva i ett ständigt liv av spott och spe av mannen som uppfostrade honom. Tengel fick en svår barndom. Han svor att aldrig sätta barn till världen för att det onda arvet skulle dö ut med honom. Men Silje ville annat. Genom anspråkslös och outtröttlig kärlek fick hon honom att gifta sig med henne. De får två biologiska barn ihop Liv och Are samtidigt som de uppfostrar Tengels systerdotter Sol och hittebarnet Dag.

När familjen tvingats fly från dalen och bosatt sig på Lindallen försörjer Tengel famlijen genom läkaryrket. Utanför dalen skapar han sitt rykte till trots ett respekterat och omtyckt namn.

Tengel dör 1621, 73 år, tillsamans med sin älskade Silje. När han inte längre kan hjälpa Silje som drabbats av cancer väljer han en natt, när ett svårt drabbat barn föds i släkten, att avsluta sitt och Siljes liv. Han ger då både sig själv och Silje ett gift och de somnar in tillsammans. Detta utan att Silje vet om vare sig att barnet som föds är drabbat eller giftet i bägaren.(FanArt Tengel den gode)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback