Skattejakten

Det är en väldigt kort roman, ungefär 120 sidor.

Den handlar om en skatt  som motståndsrörelsen lyckats stjäla av en krigsprofitör. En kvinna, Laura, har gömt den, men hon dör i koncentrationsläger innan hon har kunnat tala om för motståndsrörelsen var skatten finns. 1958 ser krigsprofitören (en rik och respekterad man som har lyckats dölja sitt förflutna) en chans att få tillbaka sitt guld. Hans dotter Flora uppvaktas av den fattige studenten Mattis, som med sin ärliga uppsyn kanske kan få reda på mer om var skatten finns än vad krigsprofitörens hantlangare har lyckats med. Mattis får alltså ett löfte om att gifta sig med Flora - om han letar upp det försvunna guldet. Naturligtvis ändras ett par detaljer i historien, och Mattis har ingen aning om att hans flickväns far stod på tyskarnas sida under kriget.

Mattis lyckas spåra upp Lauras dotter Ina och tillsammans med ett gammalt original, som kallas Einstein, försöker de lösa gåtorna i en skrivbok Laura efterlämnat. Lyckas de lösa alla gåtorna kan de också lista ut var skatten finns, och det var just det som läsarna också skulle lista ut. Förlaget hade nämligen placerat ut en skatt på platsen. Eller, de hade placerat ut ett skrin med telefonnummer och anvisningar i, och hur mycket pengar man fick berodde på när skatten hittades. Ju längre tid det tog desto mer skulle den vara värd. Men det dröjde bara ett par veckor innan den hittades

 

Skatten blev hittade den 11 oktober 1999. Margit har sagt i en tvintervju att hon aldrig visste vart skatten var gömd under tävlingens gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback