Vad handlar De svarta riddarna om?

För många hundra år sedan ingick fem svarta riddare en ödestigen packt. Sen dess vilar en förbannelse över deas släkter. Den förstfödde i varje generation blir aldrig äldre än 25 år.

Det här är berättelsen om ond bråd död i 25-års åldern för den förstfödde i varje generation, från spanska inkvisitionens tid fram till nutid. Huvudintrigen handlar om ett år, från den dagen Unni, Morten och läkarkandidaten Antonio börjar rota i sina förfäders liv. Morten är nästan 24 år, och har fått flera varningar om att han bara har drygt ett år kvar att leva. Antonio är 27, det var hans äldre bror Jordi som råkade ut för förbannelsen för nästan 4 år sedan. Unni har inte hunnit fylla 21 än och är en utomstående. Till sin hjälp har de en mystisk person som kan komma och gå utan att någon ser honom. Också Unnis och Mortens vän Vesla dras in i mysteriet.

Medan de fyra besöker Mortens mormor fyller Unni år, och till allas chock får hon den första varningen, en gammal pergamentrulle. Hon har släktforskat och vet att ingen i hennes familj har dött under sitt  26e år. Hennes föräldrar har aldrig berättat för henne att hon är adopterad, och hennes riktiga mor dog 25 år gammal.

Samtidigt får de reda på vem den "hemlige" personen är. Till deras förvåning upptäcker de att Jordi inte alls är död, men på något sätt är han inte levande heller. Jordi har ingått en pakt med de fem svarta riddarna om att använda sitt liv till att lösa deras gåta om han får fem extra år på sig. Han lever i en slags icke-existens, som ett mellanled mellan de levande och de sedan länge döda riddarna - och får inte lov att binda någon till sig. Ändå älskar han och Unni varandra, och har så gjort sedan flera år tillbaka. Unni visste bara inte vem han var. Hon kan bara inte komma nära honom utan att förfrysa sig.

Bakgrunden till de 12 böckerna är dold i inkvisitionens tid, och är inte lätt att reda ut. Men med många berättelser från flydda tider, främst från Jordis anfäder, lyckas de till slut pussla ihop det enorma pussel de svarta riddarna och deras kompanjon, häxan Urraca, har lämnat efter sig.


Denna serie har 12 böcker, Margit har även skrivit en fristående faktabok som heter I riddarnas spår. Boken handlar om hur en bokserie blir till. Men det är framförallt en bok om Margit Sademo och hennes liv.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback