Vad handlar Trollrunor om?

Trollrunor handlar om just det, trollrunor, trolldom, mystik.

 

En gång för mycket länge sedan vandrade alverna bland människorna, men flera hundra år innan serien börjar lade den så kallade Månhäxan en förbannelse över alla alver för att hämnas sin skam, när mannen hon älskade blev förälskad i älvadrottningen. Endast älvadrottningens två barn med näcken finns kvar som ett vagt minne av en förgången tid. Näckens son, Vodja, blir i första boken tillfångatagen av härskaren i det lilla landet Hród, Bogislav. Han försökte också få tag på den lilla älvan Lesinka, Vodjas syster, men hon lyckades komma undan. Vodja försökte då förvandla kammarherrens dotter, Iliana, till en avbild av Lesinka, som tack för att hon gav honom mat.

 

Tillsammans med Bogislavs son, Vatslav, bestämmer hon sig för att rädda det lilla livet. De kommer i kontakt med den mystiska Vargaklanen och deras hund, som beskyddar Lesinka. De blir tvungna att ge sig av till Skåneland för att finna Vodja, som i sista stund har blivit bortförd av Bogislav. Där finns också Vatslavs mors släkt, på godset Gylleboda. Vatslav och Iliana måste byta namn när de kommer till Skåne, deras riktiga är för krångliga. Vatslav tar sitt andra namn Ravn och Iliana byter till det mer skånska Ilona.

 

Som i alla Sandemos böcker blir det många förvecklingar och sidohistorier som inte riktigt verkar höra till förrän man har läst hela serien. Då först kan man se sammanhanget.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback