De Uskyldige

Boken är i dagsläget enbart utgiven på Norska, och släpptes av Schibsted i oktober 2014. 

Baksidetexten översatt av mig som inte kan Norska.

Den oskyldiga handlar om grevedottern Marina och hennes barndomsvän, de nyutexaminerade rättspsykiatrikern Matthias. 

Marina har just återvänt hem till Sverige efter att ha tillbringat flera år i klosterskola i Schweiz, men hon erkände genast att allt inte är som det ska vara i barndomshemmet. 

Mattias såg Marina. - Nu, mer än någonsin, är det viktigt att vi får prata med din far. Och lite till. De stod bredvid varandra och såg ungdomarna försvinna in i skogen. Hon tog Mattias hand och lutade sig mot hans arm. - Det är så motbjudande, Matthias. Det är min egen familj. Mitt eget hem.

 
 
DE USKYLDIGE handler om grevedatteren Marina og hennes barndomsvenn, den nyutdannede rettspsykiateren Mattias. Marina har nettopp kommet hjem til Sverige etter å ha tilbrakt flere år på klosterskole i Sveits, men hun aner straks at ikke alt er som det skal være i barndomshjemmet. Mattias så på Marina. - Nå, mer enn noensinne, er det viktig at vi får snakket med din far. Og noen flere. De sto ved siden av hverandre og så ungdommene forsvinne inn i skogen. Hun tok Mattias i hånden og lente seg mot armen hans. - Det er så avskyelig, Mattias. Det er min egen familie. Mitt eget hjem.
 
 
Andra ord om boken:
 
Va, en ny roman av Margit Sandemo! Jag trodde ju att hon hade slutat skriva böcker. Tidskriften Skriva (nr 1 2015) lockade med hennes namn på omslaget så då var ju tvungen att köpa den – och där stod det att hon hade fått veta av Snåsamannen att hon kommer bli 102 år, så då bestämde hon sig för att fortsätta skriva. Lite förvirrande uppgifter var det allt i artikeln. Det verkade som att "De uskyldige" var första delen i en serie och att den skulle utspela sig i nutid. Så bokens baksida med ord som "grevedotter", "klosterskola i Schweiz" och en bild av en mycket gammal bil var ganska överraskande. Det visade sig dock att "De uskyldige" utspelar sig på 1930-talet, och den tycks vara fristående. Kanske är det en serie på gång då, en som utspelar sig i modern tid.

Marina har gått på skola i Schweiz i flera år och har just kommer tillbaka till familjens stora hus i en småstad på Skånes kust. Hon tycker att det verkar pågå något skumt i huset, där även hennes far och ett antal andra släktingar bor, men hon kan inte sätta fingret på vad det är. Men det vilar något hotfullt över det hela. Så hon skriver ett brev till en barndomsvän. De två var skolans mobbningsoffer och tydde sig till varandra, och nu känner Marina att han är den ende som hon kan anförtro sig åt.

Spännande, roligt och romantiskt om hemska familjehemligheter. Lite så som det ska vara i de här böckerna, men knappast en av de man kommer minnas särskilt länge. Jag hittade förresten en miss som jag tycker borde ha rensats bort i korrekturläsningen. Det är två tillfällen där samma avslöjande görs för samma personer – och de blir lika förvånade båda gångerna. Men ja ja, det får man bara leva med. Även att det är ganska förutsägbart. Jag beskrev personerna i "hjältegruppen" för en kompis som inte har läst just den här boken än och hon lyckades direkt lista ut vad som skulle hända. Åtminstone när det gällde kärlekshistorian. Hon hade nog behövt mer information för att lösa mysteriet också.

Egentligen hade jag hellre läst boken på svenska, som är originalspråket, men det vet man ju inte hur länge det dröjer innan den ges ut i Sverige.
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback