Likkistorna på Barbados

I nr 35, Vandring i mörkret nämns historien om likkistorna på barbados. Här är den igen:
 
På Christ Church Parish Church i staden Oistins på Barbados finns den mytomspunna gravkammaren "Chase Vault".

Graven kom att börja användas i mitten av 1700-talet och varje gång som den har öppnats så har de mycket tunga kistorna ändrat position. Det ver en man som hette James Elliot som ordnade gravkammaren för sin egen del 1724. Dock begravdes aldrig Elliot där och graven förblev tom fram till 13:e juli 1807 då Thomasina Goddard tog sin sista vila i kapellet. Omkring ett år senare började den rika och mäktiga klanen Chase att använda graven. Det var klanens överhuvud Thomas Chase nyfödda dotter Mary Ann Maria Chase som begravdes den 22 februari 1808 men vid denna gång var kistorna som fanns i graven orörda. Nästa gång graven kom att öppnas var den 6 juli 1812 för begravningen av Thomas Chase andra dotter, Dorkas Chase. Även denna gång var kistorna orörda.
 
När flickornas far Thomas Chase begravdes en månad senare, den 9 augusti 1812, upptäckte man något bisarrt och egendomligt. Mary Chases kista hade förföyttat sig från nordöstra hörnet av valvet till det motsatta hörnet så att det stod på kant med huvudet nedåt. Man trodde förståss att graven var skändad, men hur hade detta skett? Den mycket tunga marmorlocket som sluter graven var orörd.

Valvet öppnades igen den 25 september 1816, denna gång för spädbarnet Samuel Brewster Ames. Alla kistor utom Thomasina Goddards hade blivit omflyttade. Barnens kistor var tunga men Thomas Chase kista var så pass tung att det krävdes åtta man att flytta den. Man fixade till oredan och stängde graven.

Den 17 november 1816 var det dags igen då Samuel Brewster skulle begravas. Även denna gång var det kaos i kapellet. För tredje gången ställdes kistorna på sina rätta platser och graven bommades igen.


Valvet
 öppnades igen den 17 juli 1819, denna gång förThomasina Clark. Återigen var kistorna utspriddaVid denna tid drog den mystiska händelser uppmärksamhethos Lord Combermereguvernör i Barbados som deltog iClarks begravning. Graven blev noggrant granskad avguvernören och hans personal och man såg då att ingen hemlig ingång fanns till och man strödde sand på golvet för att se eventuella fotspår vid nästa gravöppning.


Den 18 april 1820, cirka åtta månader efter begravningen av Thomasina Clark kom graven att öppnas, inte pga. begravning utan för att kolla om saker och ting stod rätt till. Som väntat så var alla kistor utom Goddards flyttad. Denna gång stack Dorcas Chase arm ut från sidan av kistan. Sanden på golvet hade inte rörts och det fanns inga tecken på översvämning eller jordbävning.

Nu hade man ledsnat på problemet så man valde att överge graven och begrava kistorna på andra platser. Sedan dess står graven tom.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback