1. Trollbunden

Titel: Trollbunden
Del: 1/47
Serie: Sagan om Isfolket
Utgivningsår: 1982
Förlag: Boknöje
ISBN: 9789177101505
 
 
Texten på baksidan av boken:

Silje Arngrimsdotter var bara sjutton år när pesten tog alla hennes släktingar 1581. Utsvulten och frusen och med två små barn att ta hand om sökte hon sig till likbålen utanför Trondheim för att söka värme. Märkligt nog var det bara en i isfolkets ätt som hjälpte henne i nödens stund - en man som Silje fann närmast djurisk och skrämmande, men underligt tilldragande på samma gång...

Isfolket Trollbunden

 

 

Norska Trollbundet (har samma bokframsidor som sverige)

Danska Troldbunden


 

 

Isländska Álagafjötrar


Polska  Zauroczenie

 

 

 

Ungerska Varázslat (har samma bokframsidor som sverige)

 

Ryska Околдованная

 

 

 

Engelska Spellbound

 

 

Tyska Der Zauberbund


 

Storytel: https://www.storytel.se/trollbunden-bok-6324

 

Kuriosa/Övrigt: Margit såg en bild av en kyrkmålning i en tidning, det var det som inspirerade henne att börja skriva om Isfolket.

 

Andras ord om boken:

Det är år 1581.
Silje Arngrimsdotter är bara 17 år när hon drivs ut ur barndomshemmet efter att hela hennes familj dött i pesten. Ensam, frusen och full av sorg söker hon sin tillflykt i Trondheims gator, men där finns ingen räddning, där härjar pesten lika hårt som på alla andra ställen. Och vem vill hjälpa och värna om andra nu under denna mörka tid?

Silje vandrar vidare till likbålet för att värma sina frusna lemmar. När hon kommer fram ser hon en otroligt vacker man just ifärd att bli torterad, och Silje blir förfärad. Där möter hon också den mest skrämmande och fascinerande man hon någonsin sett, och han får henne att hjälpa den vackre mannen och de lyckas fly. Som tack får hon bo hos Benedikt Målare.

Men denne man som skrämmer Silje så mycket tycks dyka upp var gång hon behöver honom. Men de på Benedikts gård, där hon bor, säger att hon fått en farlig beskyddare. Hans namn var Tengel och han var av den legendomspunna och fruktade ätten Isfolket...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag har läst Sagan om Isfolket flera gånger, men nu var det faktiskt tolv år sedan sist om man bortser från att jag har läst första delen på engelska. För tolv år sedan tyckte jag att jag kunde böckerna lite för bra och ville glömma bort lite av dem innan jag läste nästa gång. Tolv år ska väl vara tillräckligt! Jag märkte faktiskt nu när jag läste "Trollbunden" att jag inte hade texten i färskt minne, även om jag fortfarande minns handlingen i detalj.

Jag har inte oroat mig för att jag skulle ha vuxit ifrån böckerna. Jag läste serien flera gånger mellan jag var 16 och 22 år och nu är jag 34, så man skulle kunna tänka sig att jag inte gillar riktigt samma sorts böcker idag. Men jag har ju läst andra böcker av Margit Sandemo hela tiden. Antagligen sämre böcker. Och jag gillar ju dem. Så jag tänker att den här omläsningen blir bra. Jag ska mysläsa hämningslöst. ;-)

Så, vad handlar boken om då? Om du nu mot förmodan inte har läst den ... Jo, vi har det mystiska Isfolket, en grupp häxor och trollkarlar som lär bo i en otillgänglig fjälldal i norska Trøndelag. Det är i alla fall det som huvudpersonen Silje i den första boken har fått höra. Själv har hon fått för sig att det snarast är demoner som bor i fjällen. I verkligheten är det människor som har samlats i en dold fjälldal, men oftast för att de varit förföljda i världen utanför. Inte sällan för att de har begått brott, och några är faktiskt häxor. Fast det är egentligen en släkt, som har levt i Isfolkets dal i många generationer som är det egentliga Isfolket. Innebörden av begreppet Isfolket kommer ändras under seriens gång. Det är något av det jag tycker bäst om med böckerna, att man får reda på lite i taget. Från början vet vi inte så mycket om Isfolket, och inte ens Tengel, den manlige huvudpersonen, som faktiskt tillhör Isfolksätten, känner till hur hans släkt fick en förbannelse över sig. Det finns myter, men ingen känner längre till de verkliga omständigheterna.

Det är 1581. Silje är sexton år och har körts bort från sitt hem efter att hela hennes familj dog i pesten. Hon har tagit sig till staden, Trondheim, men ingen vågar släppa in någon i sitt hus när pesten härjar. Det börjar bli mycket kallt om nätterna, och Silje inser att hon måste ta sig ut till likbålen vid galgbacken för att inte frysa ihjäl. Och på vägen dit möter hon flera människor som kommer förändra hennes liv helt. Visst låter det spännande?

 

 

 (Uppdaterat innehåll)

 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback