2. Häxjakten

Texten på baksidan av boken:

Silje och Tengel hade fallit till ro i Isfolkets dal, och Silje var lycklig som tengels hustru. Ändå längtade hon ut ur denna trånga dal med dess märkliga trångsynta människor. I synnerhet fruktade hon Hanna, denna uråldriga häxa som förtjust lärt Tengels systerdotter Sol, alla sina häxkonster. Nu vilade hotet om en kommande katastrof över dalen och dess invånare. Hanna hade förutspått det, och hon hade aldrig fel...

Norska Heksejakten (samma framsida som de i sverige)

 

Danska Heksejagten

 

Isländska Nornaveiðar

 

 

Polska Polowanie na czarownice

 

 

Ungerska Átkos örökség (samma framsida som de i sverige)

 

Ryska Охота на ведьм

 

 

Engelska Witch-hunt

 

Tyska Hexenjagd

 

 

Andra ord om boken:

Silje hade fått sin älskade Tengel och de levde lyckliga i Isfolkets dal.
De barn som Silje räddat undan en säker död, Sol och Dag, har fått en lillasyster, Liv. Den vilda Sol, som de funnit ut att hon är Tengels systerdotter har fått det fruktade onda arvet och Silje och Tengel börjar bli verkligt bekymmrade av vad hon kan hitta på. Men även om de är lyckliga längtar de ut ur denna trånga dal med de minst lika trångsynta människor. Men så är något på väg att hända. Något som är...fel...

Tengel börjar känna sig orolig, han har en obeskrivlig ångest, men kan inte riktigt säga vad det är. Sol är retligare än vanligt. Deras farhågor besannas när häxan Hanna ber dem komma till hennes hus. Hon har förutspått en katastrof, och om de vill ha livet i behåll bör de skynda ut ur dalen illa kvickt.
Och när Hanna spått något, slår det alltid in...
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
"Häxjakten" spänner över flera år och det hinner hända en hel del. Jag antar att det är en av sakerna som gör Sagan om Isfolket så underhållande. Händer det inget speciellt under en period så hoppas den tiden över, och man får snabbt läsa om nästa dramatiska händelse i Isfolkets historia.

I början av boken lever Tengel och Silje med sina tre barn - ett som de verkligen är föräldrar till, ett hittebarn och Tengels föräldralösa systerdotter - i Isfolkets dolda dal. Det är ett hårt och fattigt liv, men här är i alla fall Tengel och hans systerdotter Sol trygga från omvärlden. Ingen av dem kan dölja att de är av Isfolket, och båda riskerar att avrättas för häxeri. Och de är ju faktiskt trollkunniga båda två. Men Tengel har för länge sedan fattat ett beslut om att bara använda sina krafter för goda ändåmål, som att bota sjukdomar. Sol har däremot en helt annan moral, där hon bara ser till vad som är gott för hennes närmaste.

Åtta år senare är familjen etablerad i en helt annan del av Norge, med en helt annan livsstil. Fast de viktigaste är sig likt, kärleken och sammanhållningen i familjen. Tengel och Silje kommer ses som ett ideal för senare generationer av Isfolket. Deras hem kommer dessutom ses som släktens riktiga hem. Det spelar liksom ingen roll att ättlingar i kommande generationer är födda i andra länder, det är två gårdar i Bærum (väster om Oslo) som är "hemma".

Det är spännande att läsa "Häxjakten" efter att man redan har läst hela serien. Det finns en del gåtor som kommer få sin lösning långt senare som man kan hitta ledtrådar till här. Men än så länge vet man inte ens om att de här mysterierna finns.
 
 
Trackback