Margit Sandemo vill stoppa Ísfólkið

måndagen den 29:e augusti 2011

Margit Sandemo vill stoppa Ísfólkið

Margit Sandemos böcker om Ísfólkið är enormt populära på Island. När RÚV nu ger en tv-serie samma namn går författaren i taket - om inte serien byter namn före torsdagens premiär riskerar bolaget att stämmas.

I veckan är det premiär för Ragnhildur Steinunn Jónsdóttirs programserie Ísfólkið. Där träffar hon unga och framgångsrika islänningar. Bland de namn som dyker upp i tv-rutan finns bland annat skådespelarna Aníta Briem och Þorvaldur Davíð Kristjánsson, designern Mundi och musikern Daníel Bjarnason. Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir säger i DV att syftet med serien är att visa vilka islänningar som kommer att vara tongivande under de kommande åren:
"Jag tänker tala med unga människor som utmärker sig. Det här är människor från alla håll. Inom områden som musik, skådespeleri, idrott och andra konstarter. Den här listan över människor har jag haft med mig under en otroligt lång tid. Jag vill hålla det så mångsidigt som möjligt. Jag tänkte på det här som en historisk dokumentation eftersom det här alla är människor som jag tror på blint."
Men namnet har väckt starka reaktioner hos den norska succéförfattaren Margit Sandemo. Hon uppskattar inte att tv-programmet har samma namn som hennes bokserie, som hittills omfattar 47 utgåvor på Island. Förläggaren Sigrún Halldórsdóttir säger i Vísir att Ísfólkið måste byta namn:
"Margit Sandemo och hennes familj fick kännedom om den här titeln och har begärt att RÚV ändrar den eftersom hon äger det här namnet. ... Det är en del av vårt avtal med henne att vi skyddar hennes verk mot sådana stölder."
Det är inte första gången som Sigrún Halldórsdóttir vänder sig till branschorganisationen Félag íslenskra bókaútgefanda för att stoppa projekt med koppling till Margit Sandemo. För två år sedan såldes pirattryckta utgåvor av hennes böcker på loppmarknaden Kolaportið i Reykjavík.

Sigrún Halldórsdóttir säger i Vísir att "Isfolket är ett namn som de flesta förknippar med Sandemo", och hon tänker nu söka ensamrätt på namnet. RÚV-chefen Páll Magnússon säger till Vísir att bolaget nu överväger hur de ska hantera problemet:
"Vi undersöker det här, å ena sidan vilken den juridiska delen av frågan är och å andra sidan vilken rättviseaspekten är. Man måste fundera över om böckerna lider någon skada om en tv-serie får det här namnet. Vi vill inte bryta några lagar, utan måste helt enkelt bedöma hur relevanta de här åsikterna är och därefter tar vi ställning till om det finns skäl till att ändra namnet."
Om inte RÚV backar om Ísfólkið hotar Sigrún Halldórsdóttir att dra bolaget inför rätta. Det första avsnittet av åtta i serien visas på torsdag 22.35 svensk tid.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback