15. Under eviga stjärnor

 
Texten på baksidan av boken:
 
Ormund var en av Sigurd Jorsalfars betrodda män, utvald till att beskydda det heliga korset från Jerusalem. Av den anledningen hade han avlagt en högtidlig ed som bland annat innebar att han skulle leva i celibat. Men så träffade Ormund lilla Inga, smedens ljushåriga dotter. Båda visste att de aldrig kunde få varandra, men kärleken går sina egna vägar...
 
 
 
 
Polska A gwiazdy od wieków nucą tę pieśń
 
Polska (Version 2) A gwiazdy od wieków nucą tę pieśń
 
 
 
 
 
Finska Ikuisten tähtien alla
 
Andra ord om boken:
 
Under eviga stjärnor" är en av de historiska, den utspelar sig i Norge på 1100-talet. (Fast den del av Norge som det handlar mest om ligger i och för sig numera i Sverige.) Kungen Sigurd Jorsalafar har just återvänt från sin resa till Jerusalem, och med sig har han en flisa från Kristi kors. Den vaktas av en grupp krigare som varit i Jesu grav. De har bildat en slags orden, med stränga regler om ett liv i enkelhet och celibat.

Med i följet finns också Inga litens far. Hon och hennes mor har länge väntat på att han ska komma hem. Modern är mycket sjuk, och när fadern äntligen kommer visar är det på en bår. Ingen tror att han ska få leva länge till, men Inga vårdar honom envist tills han åter kan arbeta. Men för moderns sjukdom finns ingen bot. Efter hennes död vill kungen ha med sig Ingas far till Konungahella (nära nuvarande Kungälv), där korsflisan ska förvaras för att skydda den delen av landet. Det finns inget annat att göra än att ta med sig Inga liten, som inte är så liten egentligen utan i övre tonåren. På vägen dör dock Ingas far och han ber en av korsväktarna, Ormund, att bli hennes förmyndare och finna en god make åt henne. Men känslor uppstår, har redan uppstått, mellan Inga och Ormund. Men på grund av hans löften, som ingen av dem vill se brutna, kan de aldrig få varandra. Ska Inga tvingas gifta sig med någon annan, som hon inte älskar?
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback